over

Tijdens het Rotterdamse Jaar van de Vrouw richten we de spotlight op, versterken de stemmen van en bouwen netwerken met Vrouwen van Rotterdam. Zo werken we aan een gelijkwaardige toekomst voor álle Rotterdammers (v/m/x).

De geschiedenis en rol van Rotterdamse vrouwen zijn onderbelichte thema’s in de stad. Daarom is in 2023 een netwerk Vrouwen van Rotterdam opgezet dat 2025 uitroept tot een feestelijk themajaar! Een halve eeuw na het VN Internationale Jaar van de Vrouw.

Doel is om met culturele en maatschappelijke organisaties, onderwijs, kunst, sport, bedrijfsleven, wetenschap, media en politici de zichtbaarheid, hoorbaarheid en verbondenheid van de Rotterdamse vrouw te vergroten. Dat willen we bereiken door de spotlight te richten op, stemmen te versterken van en netwerken te bouwen met Vrouwen van Rotterdam. Met jullie!

Vrouwen van toen, nu en straks

In 2025 is het vijftig jaar geleden dat het eerste Jaar van de Vrouw plaatsvond. Een internationaal themajaar in het leven geroepen door de Verenigde Naties, waarin ook in Rotterdam veel emancipatieactiviteiten van start zijn gegaan. Zoals het vrouwenhuis, de vrouwenrechtswinkel en de vrouwentelefoon. Wij blikken graag terug om te zien wat de inspanningen van vrouwen toen hebben opgeleverd, maar stellen ons ook de vraag: hoe zit het nu met vrouwenrechten in de stad en hoe willen we dat die voor toekomstige generaties Rotterdamse vrouwen zijn?

Waarom 2025: het Rotterdamse Jaar van de Vrouw?

Vrouwen, ook in Rotterdam, nemen minder vaak deel aan het arbeidsproces, ze verdienen minder en nemen het leeuwendeel van de gezinstaken op zich. Rotterdam telt landelijk de meeste gevallen van femicide (moord op een vrouw door een (ex-)partner of familielid) en 93% van de meldingen van seksueel geweld betreft vrouwen. In de openbare ruimte heeft 84% van de vrouwen in Rotterdam last gehad van seksuele straatintimidatie en hebben queer en trans vrouwen vaak te maken met negatieve reacties. Vrouwen zijn de drijvende krachten in onbetaald en vrijwilligerswerk in de stad, maar krijgen daar relatief weinig erkenning voor. In onder andere media en in archieven worden vrouwen nog altijd minder gerepresenteerd.

Er zijn natuurlijk ook positieve ontwikkelingen. De Rotterdamse cultuursector telt anno 2025 veel vrouwelijke directeuren telt en havenvrouwen hebben zich verenigd in Women at the Port. Erasmus MC opent in 2025 het Netherlands Women’s Health Research and Innovation Center en er zijn verspreid door Rotterdam talloze kleinschalige initiatieven waarbij vrouwen en moeders elkaar ondersteunen: de Krachtvrouwen, Female Force, buurtmoeders en Hefvrouwen zijn maar een paar voorbeelden. Dat is inspirerend, want vrouwen die zichtbaar zijn, gehoord worden en zijn ingebed in goede netwerken, dragen bij aan de verbetering van de positie van veel andere vrouwen.

Doel van het themajaar

Het netwerk Vrouwen van Rotterdam stelt zich tot doel om in 2025 met zoveel mogelijk culturele en maatschappelijke organisaties aandacht te vragen voor de rol van vrouwen in deze stad, activiteiten te coördineren en gezamenlijk publiciteit te genereren, zodat alle initiatieven elkaar versterken. Door het laten zien en versterken van de waarde van vrouwen en de vrouwelijke waarden kunnen we samen bouwen aan een gelijkwaardige toekomst voor álle Rotterdammers.

2025: Vrouwen van Rotterdam is een actieve en gezamenlijke beweging die inspireert en verbindt door alle sectoren in Rotterdam en die de representatie van vrouwen en de vrouwelijke waarden zal vergroten, versterken en bestendigen, met als doel grotere gender- en kansengelijkheid van 2025 tot in de toekomst.

Organisatie

2025: het Rotterdamse Jaar van de Vrouw is een idee en initiatief van historica Marjan Beijering en ontwerpster Anouk van Mil. Het wordt uitgevoerd vanuit Stichting Rotterdamse Stadsvrouwen, financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en ondersteund door een grote en almaar groeiende groep van Rotterdamse vrouwen, organisaties en initiatieven.

Het bestuur van de Stichting Rotterdamse Stadsvrouwen wordt gevormd door Ans Stolk, Aysel Kaya, Cézanne Brammerloo, Esther Huls, Jantje Steenhuis en Jasmina Ibrahimovic. Het comité van aanbeveling voor het Rotterdamse Jaar van de Vrouw bestaat uit Alice Vlaanderen, Joan Nunnely, Marianne van den Anker en Peggy Wijntuin.

Contact

Voor pers en/of overige vragen kunt u contact opnemen met Anouk van Mil en Marjan Beijering via contact@vrouwenvanrotterdam.nl