
Hoe vrouwen uit Turkije de vrouwenstrijd in Nederland versterkten
locatie: Debatpodium Arminius
Wat kunnen we leren van de eerste generatie vrouwen uit Turkije over de vrouwenstrijd in Nederland? Terwijl in de vorige eeuw het de norm was dat Nederlandse vrouwen thuis bleven en dus weinig betaald werk deden, werkten vrouwen uit Turkije in Nederland massaal in de fabrieken en in de schoonmaak. Ze verenigden zich en maakten zich hard voor betere arbeidsomstandigheden, zelfstandig verblijfsrecht en tegen discriminatie. Hoe werkt hun emancipatiestrijd door in het leven van de vrouw nu? In Debatpodium Arminius gaan onder anderen Çiğdem Yüksel, Hedy d’Ancona, Berna Toprak en Suzanna Jansen daarover in gesprek.
Aanleiding van het programma is de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum en het fotoboek van fotograaf en kunstenaar Çiğdem Yüksel ‘Je moest eens weten’. Zij interviewde de eerste generatie vrouwen uit Turkije in Nederland, verzamelde foto’s uit hun fotoalbums en portretteerde ze. Om zo ons visueel archief in Nederland aan te vullen.
Net voor Internationale Vrouwendag onderzoeken we deze avond de rol van vrouwen uit Turkije binnen de Nederlandse vrouwenemancipatie in de jaren zeventig en tachtig. Wat was de bijdrage van deze vrouwen aan de Nederlandse arbeidsmarkt? En welke bijdrage hebben zij geleverd aan de strijd voor gelijke rechten? Specifiek staan we stil bij de rol van de vrouwenvereniging de ‘Hollanda Türkiye Kadınlar Birliği’ (HTKB). Waarom kennen we deze verhalen niet en hoe zorgen we ervoor dat hun verhalen een plek krijgen in ons collectief geheugen?
Dit is een programma van Nederlands Fotomuseum, Prospektor en Debatpodium Arminius.